2014. szept. 2.

Káposztás lepény

Tegnap sütöttem lepényt. Joanne Harris és Fran Warde (az utóbbi név tulajdonosáról semmit nem találtam a könyvben) szakácskönyvét lapozgattam. Megtetszett, mert nem túl bonyolult, és nem kerülnek a hozzávalók sok pénzbe. Bevásároltam, és ahogy hazaértünk, nekiugrottam.
Kipakoltam a sütőből, és begyújtottam 4-es fokozatra.
A kelkáposztát elfeleztem, kicsit kínlódtam a torzsájával. (2 nagy késem van, egyik sem túl éles) A könyv azt írja gyaluljuk, én el is kezdtem, de alig maradt belőle valami  a kezdetekkor, ezért aztán vágódeszkán, jól összevagdostam. Beraktam egy kisebb tepsibe. A kelkáposztával teli tepsit beraktam a meleg sütőbe, és 3 percig hagytam, majd kivettem.
Előhorgásztam egy nagyobb jénai tálat. 
Vágódeszka, kés, egy közepes hagyma. Apóra vágtam. Bele a jénaiba. Fokhagyma három gerezd, apróra vágva, bele a jénaiba. Petrezselyem zöldje, apróra vágva, bele a jénaiba. Szalonna nagy kockákra vágva, bele a jénaiba. Két tojás, feltörve, bele a jénaiba. Só, ízlés szerint, fekete bors 1 mokkás kanál, bele a jénaiba. 20 dkg liszt, bele a jénaiba. 2,5 dl tej, bele a jénaiba. Összekevertem, amíg lágy tésztát nem láttam a jénaiban. :)
Mivel nincs lepény sütőm, ezért egy tepsibe raktam 2 evőkanál olajat, olívám nem volt, ezért mezei olajat, kicsit mázgáltam, majd a tészta felét beleöntöttem. Ráborítottam a káposztát, belenyomkodtam, majd a tészta másik felét rákanalaztam, meg lapogattam, kenegettem, hogy mindenhová jusson, és befedje. Be a sütőbe, 35 percig. Szép színe lett. Az íze mennyei volt.

Hozzávalók: fél fej káposzta durvára gyalulva (vagdostam)
2 evőkanál olíva olaj (nekem nem volt, csak sima mezei)
20 dkg szalonna
2 tojás
3 mogyoróhagyma apróra vágva (én egy közepes hagymát használtam fel)
3 összenyomott,meghámozott, és összevágott fokhagymagerezd
egy csokor friss petrezselyem finomra aprítva
tengeri só (házi sót használtam)
frissen őrölt fekete bors (zacskós volt csak)
20 dkg liszt
2,5 dl tej


4 megjegyzés:

  1. aztaaa, ez nagyon jól hangzik....baromi éhes lettem :)

    VálaszTörlés
  2. jaaaa, és nagyon tetszik, hogy pontosan úgy csinálod, ahogy én szoktam: ha nincs az, ami a receptben van, simán helyettesítem azzal, ami itthon van :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már rájöttünk, hogy meg lehet változtatni, attól még finom lesz. :)

      Törlés

Újra

Tegnap az Eset nem jött be. Egyszerűen nem jött be. Igaz az Esetnével beüzente, hogy kicsit késik. A kicsitből egész nap lett, és akkor már ...