Tegnap sütöttem lepényt. Joanne Harris és Fran Warde (az utóbbi név tulajdonosáról semmit nem találtam a könyvben) szakácskönyvét lapozgattam. Megtetszett, mert nem túl bonyolult, és nem kerülnek a hozzávalók sok pénzbe. Bevásároltam, és ahogy hazaértünk, nekiugrottam.
Kipakoltam a sütőből, és begyújtottam 4-es fokozatra.
A kelkáposztát elfeleztem, kicsit kínlódtam a torzsájával. (2 nagy késem van, egyik sem túl éles) A könyv azt írja gyaluljuk, én el is kezdtem, de alig maradt belőle valami a kezdetekkor, ezért aztán vágódeszkán, jól összevagdostam. Beraktam egy kisebb tepsibe. A kelkáposztával teli tepsit beraktam a meleg sütőbe, és 3 percig hagytam, majd kivettem.
Előhorgásztam egy nagyobb jénai tálat.
Vágódeszka, kés, egy közepes hagyma. Apóra vágtam. Bele a jénaiba. Fokhagyma három gerezd, apróra vágva, bele a jénaiba. Petrezselyem zöldje, apróra vágva, bele a jénaiba. Szalonna nagy kockákra vágva, bele a jénaiba. Két tojás, feltörve, bele a jénaiba. Só, ízlés szerint, fekete bors 1 mokkás kanál, bele a jénaiba. 20 dkg liszt, bele a jénaiba. 2,5 dl tej, bele a jénaiba. Összekevertem, amíg lágy tésztát nem láttam a jénaiban. :)
Mivel nincs lepény sütőm, ezért egy tepsibe raktam 2 evőkanál olajat, olívám nem volt, ezért mezei olajat, kicsit mázgáltam, majd a tészta felét beleöntöttem. Ráborítottam a káposztát, belenyomkodtam, majd a tészta másik felét rákanalaztam, meg lapogattam, kenegettem, hogy mindenhová jusson, és befedje. Be a sütőbe, 35 percig. Szép színe lett. Az íze mennyei volt.
Hozzávalók: fél fej káposzta durvára gyalulva (vagdostam)
2 evőkanál olíva olaj (nekem nem volt, csak sima mezei)
20 dkg szalonna
2 tojás
3 mogyoróhagyma apróra vágva (én egy közepes hagymát használtam fel)
3 összenyomott,meghámozott, és összevágott fokhagymagerezd
egy csokor friss petrezselyem finomra aprítva
tengeri só (házi sót használtam)
frissen őrölt fekete bors (zacskós volt csak)
20 dkg liszt
2,5 dl tej
aztaaa, ez nagyon jól hangzik....baromi éhes lettem :)
VálaszTörlésFinom. :)
Törlésjaaaa, és nagyon tetszik, hogy pontosan úgy csinálod, ahogy én szoktam: ha nincs az, ami a receptben van, simán helyettesítem azzal, ami itthon van :)
VálaszTörlésMár rájöttünk, hogy meg lehet változtatni, attól még finom lesz. :)
Törlés